Rampjaar 2010: 295.000 doden bij natuurrampen

U kent ze wel, die lijstjes die elk jaar zo rond de jaarwisseling verschijnen: variërend van de in dat jaar meest gebruikte tandpasta tot het aantal gepleegde misdrijven, en van het aantal vermoorde missionarissen (23 dus, zo weten we nu) tot het kijkgedrag van de Nederlandse televisieconsument.

Herverzekeraar Munich RE voegt er nog eentje aan toe: ‘s-werelds vijf ergste natuurrampen.

De verzekeraar telde in het achter ons liggende jaar 950 natuurrampen, waarvan er negen van de tien gerelateerd waren aan het weer. Het jaar 2010 heeft daarmee de dubieuze eer als het jaar met het hoogste aantal natuurrampen sinds 1980 de geschiedenisboekjes in te gaan.
De rampen kostten volgens Munich RE aan 295.000 mensen het leven en leverden een schadepost op van 130 miljard dollar.

Vijf catastrofes vielen vorig jaar in de hoogste categorie van “grote natuurrampen”, gebaseerd op de definitie van de Verenigde Naties: de aardbevingen in Haïti (12 januari), Chili (27 februari) en Midden-China (13 april ), de hittegolf in Rusland (juli tot september), en de overstromingen in Pakistan (ook juli tot september).

In het lijstje staat de aardbeving in Haïti op 12 januari met stip op één: 220.000 mensen verloren daarbij het leven. De aardbeving was een van de meest desastreuze in de geschiedenis; alleen de Tangshan-aardbeving in China van 1976 kostte meer levens (242.000).

Bij de aardbeving in de Chinese provincie Qinghai, niet ver van Tibet, op 13 april vielen zeker zevenhonderd doden en raakten ruim negenduizend mensen gewond. De beving had een kracht van ongeveer 7,1 op de schaal van Richter. Bij de beving werden vijftienduizend woningen verwoest raakten honderdduizend mensen dakloos.

De duurste natuurramp was de aarbeving in Chili op 27 februari. Deze aardbeving, met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter en vijfde in sterkte ooit gemeten, leidde tot “slechts” 708 doden. Omdat Chili relatief hoogontwikkeld is bestaan er in dat land strenge bouwvoorschriften, onder meer ten aanzien van aardbeveingen. Dat was dan ook de reden dat het aantal doden relatief beperkt bleef, maar de schade gigantisch was: naar schatting 30 miljard dollar.

Van de zomer hadden de overstromingen als gevolg van extreme moessonregens verwoestende gevolgen voor Pakistan. Wekenlang stond een kwart van het land onder water. Het aantal doden is ongewis, maar bedraagt naar schatting ruim 1.500. De schade: ongeveer 9,5 miljard dollar.

Een vijfde plaats is weggelegd voor de hittegolf die Rusland en de buurlanden tussen juli en september trof. Daarbij werden record-temperaturen gemeten en kwam het kwik in sommige gebieden twee maanden lang niet onder de 30°C.
Bossen verbrandden, en de branden bedreigden nucleaire installaties en gebieden waar de grond was verontreinigd door de radioactieve neerslag uit Tsjernobyl.  Minstens 56.000 mensen overleden als gevolg van de hitte en luchtvervuiling, waardoor het de meest dodelijke natuurramp in de geschiedenis van Rusland werd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: