Marianne Thieme bij de wilde spinnen af

We schrijven 14 juni 2010. Uri Rosenthal heeft daags daarvoor van Hare Majesteit zijn informatie-opdracht ontvangen. En op deze zonnige dag laat hij eerst alle fractievoorzitters langskomen om hun visie op de verkiezingsuitslag te horen.

Eén van Rosenthal’s gasten is Marianne Thieme. U weet wel: lijsttrekker en nu fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

De op het Binnenhof verzamelde pers citeert ook haar gretig: 
Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren pleitte in haar gesprek met de informateur voor een Paars-plus-kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Ze ziet niet veel in een kabinet met VVD en PVV. “De PVV ontkent de klimaatcrisis. Dat is onwenselijk.”(Bron: RTL)

So far, so good. Marianne Thieme ziet niet veel in een kabinet met VVD en PVV. Daarna verdwijnt de Partij voor de Dieren als mogelijke coalitiepartner (voorlopig?) uit beeld. Dit alles is weinig verrassend, zou je zeggen.

Dan, na een aantal dagen aftasten, brengt informateur Uri Rosenthal van zijn werkzaamheden verslag uit aan de koningin. Dit verslag is integraal te vinden op www.kabinetsformatie2010.nl of, eenvoudiger nog, gewoon door op deze link te klikken.

Wie schetst mijn verbazing wanneer mijn oog op de volgende passage valt:
 

“De voorzitter van de SGP-fractie stelde vast dat deelname van zijn fractie aan een coalitie VVD-PVV-CDA getalsmatig onnodig en overigens niet aangewezen was, maar sloot deelname daaraan niet per definitie uit. Afspraken over enige vorm van steun aan een coalitie VVD-PVV-CDA sloot hij, anders dan de voorzitter van de CU-fractie, niet uit. De voorzitter van de PvdD-fractie sloot zulke afspraken met haar fractie ook niet uit.”

Het bericht dat de SGP-fractie gedoogsteun zou willen verlenen aan een VVD-PVV-kabinet was via de media al tot ons gekomen. Maar nu blijkt dus ook de PvdD gedoogsteun aan een VVD-PVV-kabinet te hebben willen geven.

Dus ondanks dat de Partij voor de Dieren op haar web site gal spuugt over de VVD (“Laat Mark Rutte niet ontgroenen“), de PvdD nog boos was dat de PVV “hun” zetel in het Europees Parlement kreeg (“Thieme boos om extra zetel PVV“) en het CDA 8 jaar destructief dieren-, natuur- en milieubeleid wordt verweten (“Verlos ons van het CDA!“) lijkt dit geen reden te zijn om als Partij voor de Dieren zo’n coalitie niet van (gedoog-)steun te voorzien.

Marianne Thieme’s: “Gandhi leerde ons ‘live the change you want to see’ en gaf aan dat onze mate van beschaving af te meten is aan de wijze waarop we de dieren behandelden …” (voor bron: klik hier) komt hiermee wel in een volstrekt ander daglicht te staan. Blijkbaar kun je aan uitspraken van Wilders als Na een waarschuwing moet de politie het recht krijgen met scherp te schieten op bijvoorbeeld een been.” niet de mate van beschaving afmeten.

Maar misschien erger nog: dat de vertegenwoordiger van de Partij voor de Dieren in het openbaar verklaart “niet veel in een kabinet met VVD en PVV te zien”, maar achter gesloten deuren zegt aan zo’n coalitie wel steun te willen verlenen is ronduit schokkend.

Blijkbaar is een plek in het centrum van de macht voor de Partij voor de Dieren belangrijker dan het hele dierenwelzijn. Dat u het maar weet.

Als toevoeging: de tekst van het eindverslag van informateur Uri Rosenthal is door de Partij voor de Dieren tot op heden niet bestreden.

Uiteraard heb ik ook Marianne Thieme zelf om een reactie gevraagd.

UPDATE

Helaas heeft Marianne Thieme niet op mijn eerdere uitnodiging gereageerd.

In het kamerdebat van 29 juni j.l. over de formatie geeft Marianne Thieme desgevraagd aan dat de Partij voor de Dieren bereid zou zijn gedoogsteun aan een VVD-PVV-CDA-kabinet te verlenen: “Ik heb aangegeven dat mijn fractie het uitermate onwaarschijnlijk acht dat deze situatie zich zou voordoen, maar ik heb echter niets uitgesloten”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: