Wie zei “Het gaat niet om onze afkomst maar om onze toekomst”?

Raar maar waar: zowel de VVD als de PvdA gebruiken deze leus in hun verkiezingscampagne.

De PvdA gebruikte de leus bij de presentatie van haar concept-verkiezingsprogramma op 7 april 2010 en Rutte sprak op 24 april op het VVD-congres in Papendal: “Wij kijken niet naar afkomst, maar naar de toekomst, …

Het was niet alleen mij, maar ook de fractievoorzitter van de Rotterdamse PvdA, Peter van Heemst, opgevallen.
Op Twitter zei hij te menen dat de voormalige GroenLinks wethouder Orhan Kaya het citaat al in 2006 gebruikte.
En zo begon onze gezamenlijke zoektocht naar de oorsprong van dit citaat.

Al snel bleek dat ook de SER het citaat had gebruikt. Dit keer als titel van het door haar op 16 februari 2007 uitgebrachte advies over het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van jongeren van allochtone afkomst.

Pikant detail is dat SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan prominent lid is van D66.
De voormalige partijen in “Paars” lijken elkaar hier dus goed te kunnen vinden ….

In onze zoektocht bleek dat voormalig VVD-kamerlid Arend Jan Boekestijn (bekend van …) het citaat op 17 juli 2007 van het SER-advies had “geleend” voor een bijdrage in het weblog Sargasso.
FNV Jong en jongerencentrum Argan organiseerden op 23 november 2007 in Amsterdam een manifestatie over allochtone jongeren en werk. Onder de titel “Niet de afkomst maar de toekomst“.
Maar zowel Boekestijn als FNV Jong zijn te overduidelijk terug te voeren op de titel van het even daarvoor verschenen SER-rapport en kunnen dus niet als “uitvinders” van het citaat worden aangemerkt.

Zou Peter van Heemst het dan toch goed gedacht hebben, en is het citaat toe te schrijven aan Orhan Kaya, de voormalige Rotterdamse GroenLinks-wethouder participatie en cultuur?
Uit de bij het ontslag van Orhan Kaya op 2 september 2008 door toenmalig GroenLinks-fractievoorzitter Anneke Verwijs in de Rotterdamse gemeenteraad uitgesproken rede blijkt dat Orhan Kaya de uitspraak “niet je afkomst maar je toekomst telt” al in 2006 zou hebben gedaan.
Maar waar en wanneer dan?

We komen weer uit bij de SER.
Aan een in januari 2007 door de SER en Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid georganiseerd debat blijkt ook Orhan Kaya te hebben deelgenomen en deze woorden te hebben gesproken: “Willen we hen insluiten, dan moeten we deze kinderen niet naar hun afkomst vragen, maar hen een toekomst bieden.”
Het lijkt nu ook duidelijk waar de titel van het een maand later uitgebrachte SER-advies haar herkomst vindt.

Maar lezen we daar niet de woorden “insluiting” en “uitsluiting”? Nog even terug naar het debat. En jawel, hoor: daar zegt Orhan Kaya “Ons beleid is gericht op insluiting in plaats van uitsluiting.”
Zijn die woorden niet later overgenomen door ene Job Cohen?

Maar kunnen we nog verder terug dan 2007?
Op 23 februari 2006 is er in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een debat over integratie. Daaraan neemt naast Orhan Kaya ook de Rotterdamse D66-lijsttrekker Salima Belhaj deel.
Gespreksleider Ruben Maes hoort haar daar die avond het volgende zeggen: “Het gaat niet om afkomst, maar om de sociaal-economische positie.”
We zijn er bijna, zo lijkt het. Maar de uitspraak van Salima Belhaj is nog te “onaf” om het citaat op haar conto te kunnen schrijven.

We zoeken dus nog even door.
Eind 2006 organiseert het Instituut voor multiculturele ontwikkeling FORUM De Week voor Jong NL. De week werd op 10 november afgesloten met een debat tussen Maxime Verhagen (CDA), Kees Vendrik (GroenLinks), Nebahat Albayrak (PvdA), Agnes Kant (SP) en Rita Verdonk (toen nog VVD).
Sadik Harchaoui, directeur van FORUM en discussieleider, vatte de bevindingen van het debat toen zo samen:  “Er moet een mental shift komen. Het gaat niet om onze afkomst maar om onze toekomst. We kunnen een betere wereld scheppen voor onze kinderen als we meer energie steken in cultuur, sport en andere zaken die
kleurenblind zijn. Want allochtoon of autochtoon, we zijn gelijk aan elkaar – alleen beseffen we het nog niet
.”

En dáár vinden we dan ook de eerste keer deze veelgebruikte uitspraak terug: “Het gaat niet om onze afkomst maar om onze toekomst”.
De uitspraak blijkt dus niet van Orhan Kaya te zijn. We moeten hem toeschrijven aan Sadik Harchaoui, de voorzitter van de Raad van Bestuur van FORUM.

En hoe zit het met dat insluiten en uitsluiten?
Wellicht een volgende keer … als Peter en ik weer op “citatenjacht” zijn geweest.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: