• Vul hier je e-mail adres in om je op dit blog te abonneren en per e-mail een melding te krijgen van updates

    Doe mee met 5 andere volgers

  • Twitter

    Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

  • Advertenties

Teleurstellend

Een meerderheid van de Goese gemeenteraad heeft een motie van GroenLinks verworpen om 1 Euro per inwoner beschikbaar te stellen voor hulp aan de slachtoffers van de aardbevingsramp in Haïti.
Voor de motie stemden GroenLinks, PvdA en D66. Tegen stemden de coalitiepartijen CDA, VVD en SGP/CU.

Voor de tegenstemmers was de belangrijkste reden om geen geld beschikbaar te (willen) stellen dat er geen gemeentelijk belang mee zou zijn gediend. Goese inwoners zouden immers beter zelf kunnen besluiten of ze al dan niet een bijdrage willen leveren, aldus de tegenstemmers.

Nu is bekend dat in den lande (en dus ook in Goes) verschillend wordt gedacht over de vraag of er in situaties als de aardbevingsramp in Haïti een gemeentelijke taak is weggelegd.
Dit geldt overigens ook in meer brede zin voor welke vorm van gemeentelijk “internationaal beleid” dan ook, variërend van jumelages (stedenbanden) tot actieve internationale bemoeienis.

Tegenstanders voeren doorgaans als argument aan dat zaken met een internationale dimensie thuis horen bij de Rijksoverheid en niet bij gemeenten. In hun visie geeft het dan ook geen pas daarvoor gemeentelijke middelen in te zetten.
Voorstanders wijzen op de toenemende globalisering en het mede uiting geven aan internationale solidariteit en betrokkenheid met de door rampen of conflicten getroffen bevolking.
Het mag nauwelijks verbazing wekken dat tot de voorstanders meestal de progressieve partijen behoren, daarin vaak gesteund door partijen met een christelijke achtergrond.

Goes is in 2009 Millennium-gemeente geworden, en in het verlengde daarvan ook Fairtrade-gemeente.
De ‘Millennium Gemeente’ campagne (die aansluit bij de mondiale VN Millenniumdoelen campagne tegen armoede) biedt een kader voor internationale activiteiten van een gemeente en laat zien hoe een gemeente de burger daarbij kan betrekken. Een ‘Millennium Gemeente’ verbindt lokaal initiatief met de mondiale ontwikkelingsagenda.
De Fairtrade Gemeente campagne maakt concreet werk van armoedebestrijding; dit is ook een van de acht VN-millenniumdoelen.

Je zou dan ook zeggen dat het in Goes met internationale solidariteit en betrokkenheid wel snor zit.
Maar is dat ook zo?

Na de Tsunami van 26 december 2004, waarbij 230.000 doden vielen, besloot de gemeenteraad 1 Euro per inwoner ter beschikking te stellen.
Na de aardbeving in Noord-Pakistan en Noordwest-India van 8 oktober 2005, met 74.500 doden, maakte de gemeenteraad eenzelfde gebaar.

De aardbeving op Haïti van 12 januari 2010 – waarbij naar schatting 200.000 doden vielen en waarvan op 21 januari al 80.000 slachtoffers begraven waren – is blijkbaar van een andere orde.
Nu géén gebaar van opkomen voor onze medemens elders in de wereld.
Wèl bij monde van CDA-fractievoorzitter De Bat het impliciete verwijt dat de indieners van de motie (GroenLinks) rond deze ramp politiek zouden bedrijven.
Iets wat blijkbaar niet het geval is als zich een ramp als de Tsunami of een aardbeving in Azië voordoet.

Wat is er dan zo anders aan de aardbeving in Haïti dat partijen als VVD, CDA en SGP/CU daaraan plotseling géén steun willen verlenen?
Het enkele feit dat het toevallig ook campagnetijd is? En deze aardbeving dus als het ware een beetje onhandig gepland kwam?
Van de VVD weten we dat deze partij overheidsgelden liever aan andere doelen dan noodhulp besteedt, dus dat wekt op zichzelf nog niet eens zo veel verbazing.
Van partijen als het CDA (“Wij staan voor christelijk geïnspireerde politiek”) en SGP/CU (“… dat het bestuur … dient plaats te vinden vanuit een visie die is ontleend aan de Bijbel.”) kan ik me toch niet voorstellen dat de Bijbelse boodschap van naastenliefde door dergelijke platvloerse argumenten zou worden overruled.
Of toch?

Wie het weet mag het zeggen ….

Hoe dan ook, de uitkomst blijft teleurstellend. Niet zo zeer voor mij, als wel voor de slachtoffers in Haïti.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: