New York Today

Ik vertoef een paar dagen in New York; even (letterlijk) ver weg van de Nederlandse verkiezingskoorts. Hoewel … met een laptop, mobiele telefoon en meer van dat fraais kun je niet eens meer ver weg zijn.

De in New York onvermijdelijke LCD-televisies in maxi-formaat, die je overal tegenkomt en waarmee mijn hotelkamer vanzelfsprekend ook is uitgerust, geven veel aandacht aan Haïti. CNN en FOX zenden 24/7 bijna over niets anders meer uit. Terecht, overigens, nu de VN heeft laten weten dat dit de grootste ramp is die die organisatie in haar 60-jarig bestaan heeft meegemaakt.

Overal kun je geld doneren, en het ene na het andere comité dient zich aan. Naast Bush en Clinton, die hun eigen fundraising zijn begonnen (zie www.clintonbushhaitifund.org) kun je hier op zo ongeveer iedere straathoek wel doneren. Zelfs in winkels kun je vrijwillig je wisseldgeld afstaan.

Je zou bijna vergeten dat Amerika nog steeds in een behoorlijke recessie is, zoals blijkt uit de vele leegstaande winkelruimte op top-locatie 5th Avenue, waar vele flagstores zijn vertrokken en de verhuurders nu nieuwe proberen te interesseren.

Het lijkt wel of New York haar ellende even vergelijkt met die van Haïti, en dan valt het hier allemaal best wel mee. Natuurlijk heeft New York ook een grote Haïtiaanse gemeenschap, waar het nieuws van de aardbeving en de gevolgen daarvan als een bom is ingeslagen. 

Het nieuws staat natuurlijk ook bol van de Amerikaanse – en in het bijzonder New Yorkse – vrijgevigheid. Niet vreemd in een land waar je met ‘charity’ ook goodwill koopt. Dus kon het niet uitblijven dat ook een bank (in dit geval de investment bank Jefferies & Co) haar gehele commissie van afgelopen vrijdag voor hulp aan Haïti beschikbaar stelde; zeker bankiers hebben in dit land nog wel het een en ander goed te maken.
Een aardig artikel om over de vrijgevigheid van New York te lezen is dat van Daniel Massey voor Crain’s.

Maar goed, zolang dit alles de slachtoffers in Haïti ten goede komt, wie ben ik dan om daar een punt van te maken?

Alle moderne technologie laat me weten dat in Nederland donderdagavond een grote actie voor Haïti zal plaatsvinden. Eens zien of Nederland het tegen New York op kan nemen … Voor de slachtoffers van de ramp in Haïti mag ik het hopen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: